Tanıklıktan çekinme hakkı olanlar yemin eder mi?
CMK’nın 45. maddesine göre, tanıklık etmeme hakkına sahip olanların yemin etmesinin gerekip gerekmediği mahkemenin takdirindedir. Tanık sanığın yakını ise, Ceza Muhakemeleri Usulü Kanunu’nun 45. maddesine göre “yemin etmekten kaçınma” hakkı konusunda bilgilendirilmelidir. Tanık isterse yeminden vazgeçerek tanıklık edebilir.
Tanıklıktan çekilince ne olur?
Kanun hükümleri saklı kalmak üzere, ifade vermeye çağrılan herkes çağrıya uymak zorundadır. Usulüne uygun olarak çağrılan ve bir sebep göstermeden gelmeyen tanık zorla mahkemeye getirilir. Ayrıca gelmeme nedeniyle oluşan masraflar ve 500 TL’ye kadar disiplin cezası verilir.
Hangi tanıklar yeminsiz dinlenebilir?
(1) Aşağıdaki kişiler yeminsiz dinlenir: a) Duruşma sırasında onbeş yaşını doldurmamış olanlar; b) Yeminin mahiyetini ve anlamını kavrayacak yeterli akıl ve muhakeme yeteneğine sahip olmayanlar.
Tanıklıktan çekinebilecek kişiler kimlerdir?
“(1) Aşağıdaki kişiler ifade vermekten kaçınabilirler: (a) Şüpheli veya sanığın nişanlısı. (b) Şüphelinin veya sanığın eşi, artık evli olmasalar bile. (c) Şüphelinin veya sanığın kan veya kan bağı yoluyla ataları veya altsoyu.
Mahkemede tanık nasıl yemin eder?
(1) Tanığa ifade vermeden önce verilecek yemin; “Şeref ve vicdanım üzerine yemin ederim ki bildiklerimi doğru söyleyeceğim.” şeklinde, 54 üncü maddeye göre ifade verdikten sonra verilecek yemin ise; “Şeref ve vicdanım üzerine yemin ederim ki bildiklerimi doğru söyleyeceğim.” şeklinde olur.
Şahitlikten vazgeçerse ne olur?
Mahkeme tarafından çağrıldığınız halde mazeretsiz mahkemeye gelmez ve mazeretinizi bildirmezseniz mahkeme zorla çağrıldığınıza karar verecektir.
Şahitlikten çekilinir mi?
(1) Tanık, kendisi veya 45 inci maddenin (1) numaralı fıkrasında belirtilen kişiler hakkında ceza kovuşturması açılmasına yol açabilecek soruları cevaplamaktan kaçınabilir. Tanığa, cevap vermekte tereddüt edebileceği önceden bildirilir.
Tanıklıktan nasıl geri çekilir?
Tanığın, görgü tanığı ifadelerine dayanarak olay hakkında kişisel bilgisi olması gerekir. Tanıklıktan kaçınılamaz. Tanığın bildirimden sonra sorguya alınmaması ancak karşı tarafın kabul etmesi halinde mümkündür. Mahkemeye tanık olarak bildirilen kişi şahsen tanıklık etmelidir.
Tanık supheli olur mu?
Sanık ve katılımcı, yargıç aracılığıyla soru sorabilir. Sadece bir tanık varsa, sanığa sorgulanma fırsatı verilmelidir. Tanıklar, gecikmenin tehlikeli olduğu veya kimliğin belirlenmesinin gerekli olduğu durumlarda, kovuşturma aşamasına kadar yalnızca birbirleriyle ve şüpheliyle yüzleşebilirler.
Hakim tanığa ne sorar?
(3) Hakim, tanığa: “Şerefiniz, şerefiniz ve kutsal saydığınız bütün inanç ve değerleriniz üzerine, tanık olarak size sorulan sorulara vereceğiniz cevapların gerçeğe aykırı olmayacağına ve bilginizden hiçbir şeyi gizlemeyeceğinize yemin eder misiniz?” diye sorar.
Tanıkların hepsi dinlenir mi?
Tanık mahkemenin yargı yetkisi dışında ise, karşılıklı hukuki yardım kapsamında tanığın dinlenmesine karar verilebilir. Yine mahkeme gerçeğin ortaya çıkarılmasını gerekli görürse, tanığın olayın gerçekleştiği veya eşyanın bulunduğu yerde dinlenmesine karar verebilir.
Kimlerin tanıklığı kabul edilmez?
MADDE 248 – (1) Aşağıdaki kişiler tanıklıktan çekinebilirler: a) Taraflardan birinin nişanlısı. b) Taraflardan birinin eşi, evlilik sona ermiş olsa dahi. c) Eşinin altsoyu veya altsoyu.
Tanıklıktan çekilirse ne olur?
‘(1) Hukuki bir gerekçe olmaksızın tanıklık yapmaktan veya yemin etmekten kaçınan tanık, yemin veya tanıklık hakkında karar verilinceye kadar üç ayı geçmemek üzere disiplin hapsiyle cezalandırılır ve ayrıca bundan doğan giderleri ödemeye mahkûm edilir.
Tanık olduğum mahkemeye gitmezsem ne olur?
Tanık olarak çağrıldığınız ilk mahkeme duruşmasına katılmazsanız, mahkeme tutuklanmanız için bir emir çıkarabilir. Bu durumda, kolluk kuvvetleri görevlileri önündeki bir sonraki duruşmaya katılmanıza izin verilecektir.
Tanık ifadesini geri alabilir mi?
Yargıtay 2. Hukuk Dairesi’nin 28.12.
Tanık olarak mahkemeye gidilmezse ne olur?
Eğer ifade vermek için adliyeye gitmezseniz polis veya jandarma tarafından tutuklanabilirsiniz ve gitmezseniz bununla ilgili masrafları ödemek zorunda kalabilirsiniz.
Tanıklıktan çekinme hakkı olan meslek grupları nelerdir?
Doktorlar, dişçiler, eczacılar, ebeler ve yardımcıları ve tıp mesleğinin veya sanatının diğer bütün mensupları, bu ünvanlarından dolayı hastaları ve aileleri hakkında öğrendikleri sırlar hakkında tanıklık etmekten çekinebilirler.
Yemin etmeyen tanığa uygulanabilecek disiplin hapsinin azami süresi ne kadardır?
Madde metni (2) Tanık, kendisine sorulan sorulara cevap vermez veya yemin etmekten kaçınırsa, mahkemece iki haftadan fazla olmamak üzere disiplin cezasına çarptırılır.
Tanık verdiği ifadeden vazgeçebilir mi?
Tanık, yargılama sırasında çeşitli etkiler altında olduğu gerekçesiyle ifadesini geri çekebilir. Bu durumda, özel bir suç olarak düzenlenen yalan ifade verme suçundan muaf tutulabilir. Bu, tanığın pişmanlık duyması veya ifadesini düzeltmesi durumunda geçerlidir.